4,1 PROMILLE – en forestilling om unge og alkohol

ET TEATERFOREDRAG OM AT DRIKKE SIG I HEGNET

»4,1 PROMILLE« er en teaterforestilling, skabt på baggrund af fakta, som udfordrer foredragets form og leger med virkelighed og fiktion. Statistikkerne kender vi, men med to skuespillere på scenen udspiller der sig historier om virkelige mennesker i kød og blod.

Forestillingen følger de unge før og under en vild lørdag aften. Og mens vi bliver klogere på, hvad alkohol gør ved hjernen, og hvornår rusen sætter ind og dømmekraften ud, lægger Jesper an på Signe, der i virkeligheden ikke må drikke for sin mor. Forestillingen bringer publikum tæt på forældrenes dilemmaer og bekymringer og helt tæt på de unges alkoholkultur.

»4,1 PROMILLE« sætter den danske alkoholkultur til debat.

I vinteren 2020 spilles forestillingen af Lotte Bergstrøm og Mikkel Reenberg / Morten Bo Koch

»4,1 PROMILLE« havde urpremiere på Bådteatret 10. marts 2012.
»4,1 PROMILLE« har spillet mere end 400 forestillinger på turné i Danmark. Oprindeligt med Anne Gry Henningsen og Mikkel Reenberg, og derefter Martin Geertz. I efteråret 2018 spilledes forestillingen af Anne Gry Henningsen og Morten Klode, i 2017 af Lotte Bergstrøm og Morten Klode, i  2016 af Lotte Bergstrøm og Magnus Bruun og i efteråret 2015 af Ulla Vejby og Magnus Bruun.

 

 

 

PÅ & BAG SCENENGALLERIVIDEOANMELDELSEROMTALERMULIGHEDERTURNÉ 2019 & 2020

MEDVIRKENDE 2020 LOTTE BERGSTRØM & MIKKEL REENBERG/ MORTEN BO KOCH
INSTRUKTØR JACOB SCHJØDT
DRAMATIKER ANDREAS GARFIELD
SCENOGRAF & LYSDESIGNER MÅRTEN K. AXELSSON
EFTER IDÉ AF ANNE GRY HENNINGSEN & STEPHAN POLLNER
SCENOGRAFASSISTENT JOAKIM KUNZ
INSTRUKTØRASSISTENT LUNA EGGERS MATZ
BYGGER JONAS MØLLER ANDERSEN
PR-FOTO HEIN PHOTOGRAPHY/ROBIN HART

Fotos er fra forestillingen 2012.

“Et supergodt eksempel på en forestilling, der informerer på et højt niveau […] ”4,1 promille” er nemlig et smukt eksempel på, hvordan man med kunsten og teatret kan informere og fortælle om et emne, der jo er tærsket igennem for de unge – og de ældre med – så man næsten er immun. Indtil man ser det på den her måde, så siver budskabet lige pludselig ind igen.”
Rikke Rottensteen, Kristeligt Dagblad

starstarstarstarstarstar
“Effektiv – og sjov – reklame mod druk kan anbefales alle, der nærmer sig den farlige, søde, udfordrende ungdomstid.”
Janken Varden, Børneteateravisen.dk

starstarstarstarstarstar
“Det er oplagt at rykke klassens time til Nyhavn, [4,1 PROMILLE] Så kan de unge selv være med til at tænke over, hvad druk kan munde ud i som slutning.”
Monna Dithmer, Politiken

“4,1 promille« må siges at være en vellykket ungdomsforestilling.”
Knud Cornelius, Frederiksborg Amts Avis

“Andreas Garfields tekst er helt tæt på de 13-åriges dilemmaer – og deres forældres – og skuespillerne Anne Gry Henningsen og Mikkel Løvenholt Reenberg drikker sig i hegnet med herligste humor.”
Anne Middelboe Christensen, Information 

ANDRE ANBEFALER

“Med lang og bred erfaring i samarbejdet med unge, var min oplevelse med at se ”4,1 PROMILLE” uden sidestykke.
Det er ikke ofte man oplever 18 unge mennesker være enige i deres begejstring over stykket. Der var ramt noget lige i hjertet – noget de kunne forholde sig til personligt og i den efterfølgende fælles dialog. Jeg så stykket sammen med vores unge baggrundsgruppe og ungebyrådsrepræsentanter.  De unge arbejdede efter deres oplevelse, målrettet på at få teatertruppen til Århus. Det lykkedes, og der blev fundet midler til at 1800 unge mennesker kunne få den samme oplevelse. Jeg kan kun anbefale stykket, som med tydelighed rammer de unges udfordring omkring alkohol, om at sige nej tak, og ja tak – om venner og respekt, forældre påvirkning og kærlighed.”
Leif Jønsson, Vice fritids- og ungdomsskoleleder

“Stykkets handling gav mig viden om alkohol/druk, som jeg ikke vidste endnu. Og derved satte det også nogle tanker i gang oppe i mit hoved, omkring det med hvornår man skal begynde, gruppepres osv. som flere og flere unge jo oplever i dag. Så samtidig med at være et teaterstykke, var det for mig også en advarsel og et indblik i den tid vi/de unge er på vej mod, eller allerede er i. […] jeg sad bagefter og spekulerede over, hvad der så ville være sket, og jeg ville egentlig ikke have, at det skulle slutte. Det er bestemt et stykke, jeg kan anbefale.”

Vanessa Schmidt Bachmann, 9.klasse på Sønder Otting Skole i Haderslev

“For alle aldersgrupper. Vi unge folkeskoleelever får noget at tænke over, og kommer måske til at stille sig selv nogle spørgsmål, om det virkelig er det værd, eller om det mon ikke ville være en god idé at vente lidt med at begynde at drikke. […] Men også forældre kunne have meget ud af forestillingen, fordi ungdommen nok har forandret sig en hel del, siden de selv var unge, så de kan få et indblik i andre forældres meninger omkring teenageres drikkevaner, eller de unges egne holdninger.”
Melissa, Haderslev Kristne Friskole

“Man tænker da lige, at det der kunne jo have været mig. Der kunne jo være sket alt muligt. Jeg vil i hvert tilfælde ikke ende ligesom dem.”
Julie 8.d på Beder Skole

“De formåede at formidle nogle ret hårde sandheder uden at blive moraliserende på noget tidspunkt. De unge måtte selv mærke efter i egen krop og det er jo nok noget af det eneste, der virker.”
Ditte Tronborg Rasmussen, lærer på Beder Skole

Radiointerview med Anne Gry Henningsen fra DR Østjylland i forbindelse med Århus Børneteaterfestival 2013.

 

Sådan kan I bruge forestillingen

SSP gør det
Lions Club gør det
Skoler gør det
Teaterforeninger gør det
Teatre gør det
Gør I?

I kan også bruge »4,1 PROMILLE« som et anderledes indspark i forebyggelsesarbejdet med unge og alkohol – og tag gerne forældrene med.

»4,1 PROMILLE« var i udgangspunktet en ungdomsforestilling, men flere arrangører har med succes gjort opførelserne til en fælles oplevelse for forældre og unge. Tidligere SSP-koordinator i Thisted, Lejf Brogaard, fortæller:

Vi har valgt at vise »4,1 PROMILLE«, fordi vi vil sætte fokus på den alder, de unge har, når de begynder med alkohol. Jeg hørte om forestillingen gennem Thy Teater, så den og var overbevist om, at den passede til os. Et fortrinligt samarbejde med Lions-klubberne, der hvert år støtter økonomisk, gør det muligt for os at vise den.

Forestillingen passer rigtig godt ind i vores SSP-koncept, og vi har vist den fire år i træk på vores syv overbygningsskoler for alle eleverne på 8. årgang. Første år kun for eleverne. Andet år fulgte vi op med en forestilling for forældrene. Tredje år viste vi en fyraftensforestilling for både elever og forældre med efterfølgende dialog. Det var en ubetinget succes! Og derfor følger vi i 2015 samme model.

Det, »4,1 PROMILLE« kan, er at italesætte udfordringen, det at starte med alkohol, det som for de fleste forældre kan give store bekymringer. Forestillingen ser problematikken fra beg­ges sider, og det er lige det, der skal til, for at få den vigtige dialog i hjemmene. Dialogen hjemme er helt nødvendigt, hvis skænderier skal undgås.

»4,1 PROMILLE« formidler budskabet på en faglig, men sjov måde. Publikum oplever, at forestillingen rammer plet, bl.a. for­di den ikke er moraliserende, og fordi den lægger op til fælles drøftelse i hjemmene. Derfor kommer forestillingen igennem til både de unge og forældrene. Det handler om holdninger. Holdninger kommer ud af dialog og debat. Og »4,1 PROMILLE« medvirker væsentlig til dette.

Jeg vil absolut anbefale forestillingen. Vi afvikler den medio november i år, men forventer klart også at vise den efter oven­nævnte koncept i skoleåret 2016/2017

Vi flytter noget i kraft af forestillingen. Forestillingen passer lige ind i det SSP-koncept, vi har, og det vil vi gerne fastholde. Så kan man altid diskutere om det skal være 7. eller 8. klasserne. Vi har valgt 8. klasserne.

SSP i Thisted har også valgt at vise forestillingen for kommunens 8. klasser og deres forældre i skoleåret 2017/18.

Turnéperiode:
10.september – 12. oktober 2018 + 19. – 30. november 2018
13. januar – 7. februar 2020

Alder: 13-103
Varighed i min: 60
Opstilling i min: 120
Nedtagning i min: 60
Bredde i cm: 800
Dybde i cm: 800
Højde i cm: 375
Mørklægning: Ja
Strøm: 220V

Priser
10.500 kr. med max 100 publikummer – gruppeforestillinger.
12.500 kr. i teatersal med max 100 publikummer – offentligt billetsalg.
18.500 kr. i teatersal med max 250 publikummer – offentligt billetsalg..

Rabat
15 % rabat ved to forestillinger samme dag og sted.

Tilskud
Forestillingen er refusionsgodkendt og godkendt til formidlingsordningen.

ALLE PRISER ER EX MOMS