En aktivistisk klimafortælling

”Vi var de første unge, der for alvor
mærkede klimaforandringerne. Og
de sidste, der kunne standse dem.
Vi gjorde det til vores mission
at være dem, der tog ansvaret på os.”

I 1979 kom den første anerkendte klimarapport, der forudsagde nutidens og fremtidens globale temperaturstigninger og klimaudfordringer. Alle kunne have lyttet. Verdens ledere kunne have taget de nødvendige beslutninger. Alle kunne have lagt deres liv om. Det er 40 år siden.

I 2019 gik flere end 1,5 millioner skolelever og studerende i strejke for klimaet. Der var 2.083 aktioner i 125 lande verden over. Den unge klimaaktivist Greta Thunberg var på alles læber, og hun krævede, at verdens ledere handlede som var deres hus i brand. Alle verdens ledere lyttede. Verdens ledere kunne have taget de nødvendige beslutninger. Men vi venter stadig på handling. Fra politikerne. Fra andre magthavere. Fra dig. Og fra mig.

Frontløberne venter ikke længere. De giver fanden i pænheden og stiller sig heller ikke tilfredse med at vække til refleksion og debat. Frontløberne går linen ud og kalejdoskopisk til værks, når de med hørespil, lignelser og brandtale vil vække publikums indre aktivist. For de har erkendt, at prisen for håb er at handle. NU.

Hvorfor en aktivistisk ungdomsforestilling?

Det er ingen hemmelighed, at »FRONTLØBERNE er aktivistisk teater med et klart og direkte budskab. Det stødte nogle anmeldere sig på. Men som arbejdet med at forstå klimaforandringernes alvor og forestillingen skred frem stod det klart for os, hvor nødvendigt det er at tage alle midler i brug, også teatrets, hvis vi som mennesker på sigt skal have mulighed for at bebo jorden. Vi måtte selv blive frontløbere i klimakampen.

Dramatiker Alexandra Moltke Johansen siger det med disse ord:

»I arbejdet med denne forestilling er jeg blevet mødt af tal og prognoser, der har rystet min verden; den bliver aldrig den samme igen. Jeg har tabt mit blik på verden. Min idé om træerne, dyrene, menneskene som evige. Jeg har tabt min tillid til de voksne, politikerne, der har undladt at gøre det nødvendige.
En krise jeg før har kunnet joke med, som fremstod fjern og abstrakt er blevet rasende nær, den er hos mig dag og nat og vil nok altid være det.
Lad os håbe de unge også bliver rystet i deres grundvold.
Lad os håbe de tør lukke alt dette ind og at de herefter handler på det.«

De satser hele butikken på at engagere de unge – og det lykkes flot.

Ørkendrømme/Michael Svennevig

Urpremiere på Teater Grob den 30. september 2020 med Jacob Teglgaard og Anne Gry Henningsen på scenen.
Turnerer i efteråret 2022, se mere under turné.

PÅ & BAG SCENENANMELDELSERTURNÉ 2024UNDERVISNINGSMATERIALEGALLERIKLIMAAKTIVISME

MEDVIRKENDE Anders Kristian Aamodt & Anne Gry Henningsen
INSTRUKTØR Petra Adlerberth-Wik
SCENOGRAF Siggi Óli Pálmason
LYSDESIGNER Jari Matsi
LYD Jes Theede
MANUSKRIPT Alexandra Moltke Johansen + holdet
DRAMATURGISK ASSISTENT Signe Regitze Berg
FORESTILLINGSLEDER & DRAMAPÆDAGOG Karen Zenia Hal Hermansen
SKRÆDDER & KONSULENT I BÆREDYGTIGT TEATER Whitney Byrn

GRAFIKER Robin Neil Hart
FOTOGRAF Per Morten Abrahamsen
PR, PRESSE & TURNÉSALG Janne Hovmand Storm
PRODUCENT Karoline Michelsen
IDÉ Anne Gry Henningsen


Anmeldelse: Fem stjerner til klimateater på Team [Team-Teatret i Herning] Forestillingens afslutning var det helt store højdepunkt, som jeg ikke vil spolere for jer her. Forestillingen byder derudover også på det bedste fra teaterverdenen med en interaktiv scenografi, masser af fantasifulde, kropslige fortolkninger af traditionelle »klimabilleder« samt en livlig og emotionsdreven dialog.
Herning Folkeblad, november 2021
Læs anmeldelsen her (kræver abonnement på Herning Folkeblad)
Det er uforfalsket aktivistisk teater. Her er ingen skjulte budskaber. De er helt fremme og bliver smidt lige i hovedet på publikum …
POV International, Steen Blendstrup
Læs hele anmeldelsen her.
De satser hele butikken på at engagere de unge – og det lykkes flot. Det sker i 10 forskellige scener, intenst instrueret …
ørkendrømme, Michael Svennevig
Læs hele anmeldelsen her.

 

Et anmelderkapitel for sig:
Anmelder Morten Hede mente, at vi opfordrede de unge til at begå lovbrud ved at være udøve civil ulydighed. Det kunne vi i klimaets tjeneste sagtens have gjort, men det var bevidst valgt fra at gøre det direkte. Læs hans anmeldelse herunder og vores reaktion på anmeldelsen.

Forestilling om klimaaktivisme fortæller teenagere om civil ulydighed og opfordrer dem til at gøre det samme.
Morten Hede
Læs hele anmeldelsen her.

 

Og læs her, hvad vi mente om hans anklager:

Forestillingen opfordrer ikke de unge til civil ulydighed. Og det er et meget bevidst valg. Til gengæld opfordrer vi de unge til at tage ordet, holde taler og gå ind i klimakampen. Det er samtidig svaret på et af dine spørgsmål: Ja, selvfølgelig kan man være aktivist uden at bryde loven!
Anne Gry Henningsen, kunstnerisk leder
Læs hele indlægget her.

 

 


INFORMATIONER OM DET PRAKTISKE

Spilleperiode FEBRUAR – MARTS 2024 (pt. bookes fra 4. marts 2024)
Pris 11.500 kr. + moms – 100 publikummer
Målgruppe
 er 13 + & de voksne i deres liv
Varighed ca. 60 min.
Opstilling 120 min
Nedtagning 60 min
Scenebredde 8 meter
Scenedybde 8 meter
Højde til loft 3 meter
Mørklægning nødvendig
Strøm 230V

Støtte Forestillingen er refusionsgodkendt og godkendt til formidlingsordningen

SPØRGSMÅL & BOOKING
Janne Hovmand Storm
janne@maerkvaerk.dk
26 16 22 56

Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i temaet set fra et teaterperspektiv med øvelser både på gulvet og ved tavlen. Formålet er at vise, hvordan teatret, gennem æstetiske og sceniske virkemidler, kan italesætte vigtige samfundsmæssige udfordringer og sætte problemer til debat. Materialet sigter endvidere på at aktivere krop og stemme og give eleverne redskaber til at tage ordet i større forsamlinger og give udtryk for deres mening. Det er vores ambition, at de unge får et udgangspunkt for videre refleksion, stillingtagen og handlen i deres liv.

Materialet er udviklet for udskolingen og ungdomsuddannelserne t.o.m. 1. g. Fokus er på fagene dansk, samfundsfag og drama.

Klik på pdf’en for at downloade undervisningsmaterialet: FRONTLOEBERNE_undervisningsmateriale.pdf.

SPØRGSMÅL
Janne Hovmand Storm
janne@maerkvaerk.dk
26 16 22 56

”Bliv klimaktivist med de evner du har, hvis du vil bidrage til at reducere mængden af CO₂ og skabe betingelserne for en bæredygtig fremtid.”Det var budskabet fra alle de klimaktivister, som vi har talt med i forbindelse med researchen til »FRONTLØBERNE«. MÆRKVÆRK stiler efter at skabe bæredygtige produktioner fra og med produktionen af denne forestilling. Du kan læse om vores bæredygtighedspolitik under menupunktet af samme navn.